Головна » 2014 » Сентябрь » 5 » Методичні рекомендації щодо вивчення інформатики у 2014-2015 н.р.
10:24
Методичні рекомендації щодо вивчення інформатики у 2014-2015 н.р.

     Сучасна освіта спрямована на підготовку людини, здатної жити в надзвичайно глобалізованому і динамічно змінному світі, сприймати його змінність як суттєву складову власного способу життя. Глобалізація, трансформаційні процеси та неперервна інформаційна змінність обумовлюють включення людини в дуже складну систему суспільних взаємовідносин, вимагають від неї здатності до нестандартних і швидких рішень. Саме на реалізацію поставлених завдань спрямовані «Інформаційні технології», як сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, інтегрованих з метою збирання, опрацювання, зберігання, розповсюдження, демонстрації і використання інформації в інтересах її користувачів.

     Для оптимального вибору методів навчання доцільно використовувати системний підхід, який вимагає розглядати процес навчання і всі його компоненти у закономірних взаємозв'язках. Остаточний вибір методів навчання варто здійснювати з врахуванням: специфіки завдань, змісту, особливостей учнів; умов навчання; наукового обґрунтування та вибору найраціональніших методів з позиції визначених критеріїв.

     Під час підготовки до уроку радимо використовувати такі чинники у виборі методів навчання: визначення мети навчання; рівня мотивації учнів; реалізація принципів, закономірностей навчання; обсяг вимог та змісту, які необхідно реалізувати; кількість та складність навчального матеріалу; рівень підготовленості учнів; активність, зацікавленість учнів; вік, працездатність учнів; сформованість навчальних навичок; навчальна тренованість та витривалість; час навчання; матеріально-технічні організаційні умови навчання; застосовані методи на попередніх уроках; тип та структура заняття; взаємовідносини між учнями та вчителем; кількість учнів у класі; рівень підготовленості вчителя.

     Врахування відповідних чинників сприятиме поліпшенню продуктивності навчального процесу та вихованню всебічно розвиненої, самостійної, самодостатньої особистості, яка керується в житті власними знаннями і переконаннями.

     Звертаємо увагу усіх вчителів інформатики на обов’язкову необхідність перед початком навчального року ознайомитись з нормативно-правовими документами відповідного напряму.

СКАЧАТЬ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

 

Категорія: Корисно | Переглядів: 1185 | Додав: Аня