Головна » 2013 » Ноябрь » 12 » Технологія високошвидкісного оптичного зв'язку Li-Fi
18:57
Технологія високошвидкісного оптичного зв'язку Li-Fi
     Плазмовий інтернет — термін, яким називають швидку і дешеву бездротову систему комунікації, що є оптичною версією Wi-Fi
     Технологія була продемонстрована у 2012 році на Міжнародній виставці споживчої електроніки у Лас-Вегасі на прикладі двох смартфонів Casio. Для обміну даними використовувалось світло змінної інтенсивності від їх екранів. Таким чином вдалося виконувати передачу на відстані до десяти метрів.
     У жовтні 2011 ряд компаній і промислових груп сформували Консорціум Plasma для просування швидкодіючих оптичних бездротових систем, заснованих на використанні абсолютно іншого електромагнітного спектру. Консорціум вважає можливим досягнення швидкості передачі даних у 10 Гбіт/с, що дозволить завантажити високоякісний фільм за 30 секунд.
     Перевага Plasma у можливості його використання в чутливих областях, наприклад, авіації, без створення перешкод для роботи інших пристроїв. Проте, світлові хвилі не можуть проникати крізь стіни.
     Пізніше, у 2012, VLC, фірма, налаштована на комерціалізацію Plasma, виробить продукти з технологією Plasma для фірм, що встановлюють системи світлодіодного освітлення.
     Висока швидкість передачі інформації була досягнута не тільки за рахунок використання нових спеціалізованих джерел світла. Ще однією складовою успіху стало використання технології цифрової модуляції під назвою Ортогональне частотне дробове мультиплексування (Orthogonal Frequency Divisional Multiplexing, OFDM). Використання такого принципу модуляції дозволило отримати мільйони змін інтенсивності випромінюваного світла в секунду, які по ефективності були максимально наближені до змін інтенсивності світла при швидкому і повному включенні - виключенні джерела світла.
     Раніше цього року фахівці в області оптичних комунікацій (Visual Light Communications, VLC) з інституту Фраунгофера в Німеччині виробили серію розрахунків і досліджень, які показали, що використання світлодіодних джерел світла в VLC -технологіях дозволить без особливих праць отримати швидкості обміну інформацією до 1 гигабіта в секунду. Останні досягнення дослідників з університету Единбурга показали, що це значення не є фактичним обмеженням і у технологій типу Li- Fi є широкий простір для їх подальшого розвитку в майбутньому.
Категорія: Цікаво | Переглядів: 949 | Додав: Аня